Λίμνη Πλαστήρα, η περιοχή

Βρισκόμαστε στο χωριό Μούχα
στο νότιο μέρος της λίμνης.

Σε υψόμετρο 850 μέτρων, είναι το πιο κοντινό χωριό από το φράγμα του Ταυρωπού και σε απόσταση 2 ,5 χιλιομέτρων. Με μοναδική θέα προς τη λίμνη, το όρος Ίταμος και τις Θεσσαλικές βουνοκορφές των Αγράφων. Από εδώ μπορούμε να παρατηρήσουμε και το νησάκι Νιάγκα, που σχηματίζεται από τη μορφολογία του εδάφους και ανάλογα με τη στάθμη της λίμνης. Η ευρύτερη περιοχή γύρω απο την λίμνη είναι απερίγραπτης ομορφιάς, με μεγάλη ποικιλία σε χλωρίδα και πανίδα κάτω από το άγρυπνο βλέμμα των περήφανων βουνοκορφών . Ο συνδυασμός του άγριου και πράσινου τοπίου με τη θέα της λίμνης είναι μαγευτικός. Προσθέτοντας την φιλοξενία των ανθρώπων, και τις τοπικές παραδοσιακές γεύσεις, είναι από τους πιο κατάλληλους προορισμούς για όλες τις εποχές του χρόνου. Ιδανικός για ξεκούραση, χαλάρωση και αναζωογόνηση.
Πέρα από τις πολλές δραστηριότητες που μπορείτε να έχετε όπως, κυνήγι, ψάρεμα, πεζοπορία, ορειβασία, αλλά και τις δραστηριότητες που θα βρέιτε σε οργανωμένα μέρη γύρω από τη λίμνη, υπάρχουν και μερικά σημεία τα οποία αξίζει να επισκευθείτε και να δείτε. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε τα παρακάτω:

Λίμνη Πλαστήρα - Παραδοσιακός Ξενώνας & εστιατόριο, η Μούχα

Ο Βοτανικός Κήπος

Σε 10 στρέμματα και σε μέρος του Βοτανικού κήπου έχει συγκεντρωθεί και αποθεματοποιηθεί μέρος της χλωρίδας της ευρύτερης περιοχής της λίμνης Πλαστήρα, του νομού Καρδίτσας αλλά και γενικότερα του Ελλαδικού χώρου.

Η Ιερά Μονή Παναγίας Πελεκητής

Eπιβλητικό μεταβυζαντινό μνημείο. Βρίσκεται επάνω σε ένα απότομο και υψηλό βράχωμα (1450 μ.) της Πίνδου, ένα χιλιόμετρο βορειοδυτικά του χωριού Καρύτσα. Χρονολογείται στα τέλη του 15ου αιώνα.

Η ξακουστή Κοιμωμένη των Αγράφων

Eίναι ένας μοναδικός σχηματισμός κορυφογραμμών σε μορφή γυναίκας που κοιμάται. Είναι ορατή από διάφορα σημεία, ενδεικτικά μπορείτε να τη δείτε να σχηματίζεται και από την Καρδίτσα.

Το ορειβατικό καταφύγιο των Αγράφων

Βρίσκεται σε υψόμετρο 1536 μέτρα στην ευρύτερη περιοχή ονομαζόμενη ως περιοχή Καραμανώλη. Το πέτρινο κτήριο του καταφυγίου είναι προσφάτως εξοπλισμένο.

Το δάσος του Μπελοκομίτη

Με έκταση περίπου 5.688 στρέμματα δάσους διαθέτει 6 οικολογικές διαδρομές. Η τοποθεσία θεωρείτε ως πανεπιστημιακό δάσος και έχει ενταχθεί ως προστατευόμενο μέρος στο οικολογικό δίκτυο NATURA. Φιλοξενεί 67 είδη ορνιθοπανίδας και η χλωρίδα περιλαμβάνει 650 είδη και υποείδη.

Παρατηρητήριο

Είναι μια από τις οικολογικές διαδρομές του δάσους του Μπελοκομίτη, προσβάσιμη και με όχημα. Η θέα της λίμνης από το παρατηρητήριο είναι απερίγραπτη όλες της εποχές του χρόνου. Εάν προτιμήσετε να το επισκευθείτε το ξημέρωμα, η αποζημίωση σας θα είναι μεγαλύτερη.

Ο ποταμοί Ταυρωπός και Άσπρος

Στο δρόμο προς το χωριό Καροπλέσι στην πρώτη μεγάλη γέφυρα που θα συναντήσετε, θα δείτε να περνά ο Ταυρωπός ποταμός του οποίου τα νερά γέμισαν τη λίμνη Πλαστήρα. Στην επόμενη γέφυρα συναντάτε τον Άσπρο, στον οποίο μπορείτε να κατεβείτε από τον Μύλο, οικισμός που βρίσκεται 1,5 χιλιόμετρο πριν το Καροπλέσι. Εκεί θα βρείτε τον Νερόμυλο, τα Μαντάνια, και τις Νεροτριβές. Παραδοσιακά εργαλεία, μέρη υδροκίνητου συγκροτήματος που λειτουργούσαν με την δύναμη της ενέργειας του νερού για διάφορες καθημερινές χρήσεις τον παλιό καιρό.

Το σπήλαιο του Καϊμακιά

Βρίσκεται στην περιοχή Μέγα Ρέματος και είναι από τα μεγαλύτερα του νομού Καρδίτσας. Εκτός από τους σταλαγμίτες και σταλαχτίτες, έχει και ένα υπόγειο ποτάμι που διατηρεί τα νερά του από τις πηγές που δέχεται μέχρι και τέλος άνοιξης. Επεκτείνεται σε δύο βασικά μέρη τα οποία περιλαμβάνουν διαδρομή που φτάνει τα 470μ μέτρα περίπου. Στην περιοχή του νομού Καρδίτσας υπάρχουν πάνω από 80 σπήλαια, με αρκετά από αυτά να είναι ανεξερεύνητα.

Εικόνες από την ευρύτερη περιοχή

Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για κρατήσεις παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

Φόρμα επικοινωνίας